Versuri vs. negativ – Guest Post-

Cine ştie zilele săptămânii ştie că azi e joi şi cine îmi mai citeşte blogul ştie că ne veeedem joooi! Aşadar, iată-mă! Astăzi tratăm subiectul versurilor pe muzică pentru că Ratzone e poet, se ştie! Întrebarea e: ce contează mai mult la muzică, versurile sau melodia? Încep eu ca să ştiţi de unde să continuaţi 😉

Pentru mine contează mai mult melodia. Ba nu, versurile! Ba nu, melodia! Vedeţi? Nu e deloc simplu să alegi un răspuns. Să le luăm pe rând.

Muzica instrumentală e divină. Cine nu este atins de un saxofon, un pian bine acordat sau un violoncel nu e om, e fiară. Cine nu a stat cu ochii închişi ascultând un lounge fără de versuri? Poate că aşa e ea făcută, muzica instrumentală. Aşa de bine, încât versurile ar fi de prisos. Cine s-a gândit să pună versuri pe „Preludiu” de Bach? Ce rost ar avea să aduci o completare la ceva ce e deja perfect?

Pe de altă parte avem versurile. Uf, ce frumos salvează nişte versuri frumoase o melodie insipidă! Versurile mai au un avantaj faţă de muzică: dacă în ele mi se spune cum Gigel a lăsat-o pe Ana şi Ana a plâns neîncetat, eu, dacă tocmai am fost părăsită, pot să mă identific cu Ana aia plângăcioasă şi mă face să-mi placă piesa chiar dacă nu e o capodoperă, ci doar pentru ca rezonează cu mine şi cu starea în care sunt eu la un moment dat. Exemplul în acest caz poate fi Adele – Someone like you. Ce fete ar asculta piesa asta dacă nu ar avea versurile pe care le are? Mai sunt unele versuri foarte seducătoare…nu ştii exact ce a vrut omul ăla să spună, dar parcă sună interesant, şi asta e valabil si la poezii.

Dar, dacă melodia e realmente de rahat (şi nu doar insipidă) mai pot face ceva versurile? Clar, nu! În schimb, eu pot să apreciez un negativ bun şi să nu mă gândesc la versuri. Aşadar, din colţul roşu, câştigătoare a fost desemnată MELODIA!!!
Voi ce credeţi? Cine câştigă?

33 de gânduri despre &8222;Versuri vs. negativ – Guest Post-&8221;

 1. Am ascultat de foarte multe ori melodii cu versuri de tot rahatul! Nu imi placeau deloc, erau jalnice! Bai frate dar melodia era prea tare si nu imi iesea din cap! SI ma intrebam mereu: ce naiba cant porcaria asta??? :)) Deci e clar ca linia melodica invinge!

  • nu credeam ca va fi asa greu sa raspund, dar…: negativul este cel care impune ritmul, sau fortat, impune anumite cuvinte…el este lumina pe care carul isi intinde „umbrele”. Sunt multe noptii care ma prind cautand sample-uri care sa-mi intretina starea sau, de multe ori ma „joc” cu programe pt instrumentale si imi trec orele potrivind o armonie cu un bass jos, numarand calm frecventa in care „sa bata” pe un interval de secunde. O parte din mesajul pe care il tot caut(rar il gasesc) sta bine si printre negative.
   Versurile. Ele spun starilor pe nume. Ele ma fac sa caut dedesupturi, chiar si atunci cand nu sunt. Ele ma pun sa fortez polisemantismul pana ajung in alte directii. La multe dintre ele reactionez cu alte cuvinte care ar completa melodia, bineinteles in linistea subconstientului meu. daca percepem mesajul ca fiind administrat intr o proportie mai mare prin versuri, aleg sa raman sustinator al cuvintelor (pe care niciodata nu o sa le putem rasplati pentru cate fac pentru noi:) )

 2. Stii , versurile si linia melodica sunt ca floarea si parfumul…Exista flori pe care le indragim doar pentru felul cum arata sau flori pe care le indragim pentru parfum … dar cand ne gandim la un „trandafir” e si aspect …e si mireasma ! Deci ?!

 3. Pentru mine negativul castiga cand e vorba de clasica, house si chiar populara. Dar daca e vorba de hip hop clar versurile castiga deoarece hip hop-ul asta e. Ce vreau sa spun este ca fiecare gen pune accent mai mult pe unul din insusirile astea doua(versuri si negativ).

 4. 🙂 pentru mine vor conta întotdeauna versurile. întotdeauna! de aceea îmi pare că sunt cântece mari, imense şi… cântecele. şi nu ştiu cum se face, dar baladele rock de exemplu sunt dovezi clare că o muzică de calitate se însoţeşte cu vers de acelaşi calibru.

 5. câştigă producătorul, căci la el îs pilele pentru heavy rotation! ;))
  ştii cum e asta?
  dacă piesa a ieşit bine, actorii au fost minunaţi…dacă a ieşit prost, regizorul e de vină. 😉

  • DA…aici la noi asa merge daca are bani plateste cele cateva mii si intri in primul strat de heavy rotation parca de piese, apoi daca mai dispui de ceva merge si in primele 40:)

 6. Pentru mine, negativul este castigator, la muzica pe care o asult eu. Intotdeauna ascult sunetele printre cuvinte atunci cand ele exista si de cele mai multe ori, ma lipsesc de ele…
  O seara frumoasa, Radu! 🙂

 7. Subiectul m-a pasionat mai demult, sunt un mare devorator de muzică.
  Nu merge una fără cealaltă. Cu toate acestea, sunt piese instrumentale de mai mare frumuseţea… Ai spus-o, dar nu e neapărat numai lounge. O piesă bună de jazz face toţi banii. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s