Dincolo de ratiune

V-ati intrebat vreodata ce e dincolo de noi? Cum ati vedea punctele acelea goale unindu-se intre ele dupa ce ne vor depasi conditia. Dincolo de noi e o scena cu scaune goale care plang, sufera, se consuma si mor. Dincolo de noi e un intreg spectacol de teatru care reuseste sa reziste in lumea noastra de metal. Dincolo de noi sunt actorii care „mor” pe scena pentru spectacolul vietii la care toti mergem intr-un fel sau altul.

De atatea ori m-am vazut punand in scena viata pentru ca orice spectacol de teatru are la baza viata si ea il serveste cu cele necesare pentru a rezista pe scena. Acolo totul pluteste, se transforma, prinde culoare, traieste, respira. Teatrul respira prin spectatorii sai. Teatrul este arta si este una dintre putine forme de arta care nu costa prea mult, care te conecteaza instant in atmosfera ei prin tacerea tuturor.

Media din ziua de astazi este un pamflet. Un pamflet scris in graba de proasta calitate, un circ de doi bani gauriti. Nu exista media, nu exista dezvoltare a ei, este doar o incadrare a ei intr-un sistem monetar, instaurat de cand s-au instaurat si bancile, si care nu poate avea alt interes ori alta finalitate, fie ea pe termen mediu sau nu, decat profitul. Media, in adevarata ei forma, a murit demult.

Avem nevoie de teatru mai mult ca atunci cand nu exista comunicare sociala, nu exista conectivitate, in afara celei de natura umana, cand nu existau falsele legaturi dintre indivizi bazate pe click-uri si pe emotii artificiale. Ce credem ca exista intre noi, este de un fals autentic. Hai sa ne jucam rolul nostru pe o scena la un teatru sa vedem daca mai suntem asa conectati, daca mai legam cuvinte asa bine, sau daca suntem cu adevarat noi, nu cei din spatele unui ecran. 

Va aduc mai aproape acum Teatrul Evreiesc de Stat si nu cred ca trebuie sa faca nimic special pentru a mentine publicul. Daca publicul este cu adevarat iubitor de teatru si se regaseste in zgomotul din linistea salii de teatru va merge la teatru oricand si oricum. Mai bine ar fi ca cei multi si tineri si sigur sigur cu ceva bagaj de talent sa primeasca o sansa, nu o sansa la neangajare sau la cersit pe strazile patriei. Poate pentru ei e ceva de facut. Dar teatrul are ritmul sau de respiratie, cadenta sa inconfundabila , spiritul viu in orice situatie, sala plina in mintea actorilor chiar daca ea nu este. Actorii simt sala. Simt caldura si aprecierea ei, iar despre marii actori care au ridicat orase intregi in picioare, cuvintele nu pot sta marturie ci doar aprecierea sufleteasca a fiecaruia dintre noi. Daca simti sa multumiti unui om de teatru despre care, la fel, cuvinte n-au nicio noima, par stricate si mereu prea scurte, puteti sa-i multumiti sincer Doamnei, pe pagina de facebook Maia Morgenstern  , pentru felul cum si-a dus teatrul in spate si pentru ca eu o stiu umana in lumea de metal. Ma pun sa aplaud pana cand voi mai putea merge la teatru, acolo unde actorii traiesc, in casa lor, in patul lor, pe perna lor.

Acest articol este pentru Superblog!!!

 

Reclame

7 gânduri despre &8222;Dincolo de ratiune&8221;

  1. Am citit copleşită de emoţie şi am simţit vibraţia scenei, am auzit bătăile inimilor actorilor şi am aplaudat frenetic dragostea pentru artă, pentru cultură, pentru frumos, pentru tot ce înseamnă nobleţe sufletească, dragoste pe care am simţit-o desprinzându-se din fiecare cuvânt şi învăluindu-mă într-o stare de graţie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s