Daca nu stii, intreaba!

Tor timpul vorbesc cu oameni afectati la fel ca mine de mentalitatea de doi lei si cinci arginti de la noi conform careia toate lucrurile se pot face de catre noi in propria casa sau curte fara a mai chema pe cineva pentru ca nu ne permitem sau nu avem bunul simt suficent de bine intiparit in minte incat sa recunoastem ca nu ne pricepem si ca e cazul sa lasam pe altcineva. Daca eu nu ma pricep la nimic legat de electricitate de ce sa insist ca stiu si ca doar eu trebuie sa fac asta la mine in casa. E un principiu primar si total romanesc care a prins atat de adanc in constiinta noastra incat nu mai poate fi inlaturat.

Dar daca se intampla asta atunci foarte multe meserii, despre care inca am convingerea nezdruncinata si de neinlaturat ca sunt adevaratele bratarii de aur, nu ar mai exista deloc si ne-am trezi cu totii in Romania anului 2014 in care oamenii nu mai fac ceea ce stiu pentru ca meseria lor nu mai exista. Sau suntem deja in 2014 in Romania si eu inca vorbesc despre riscul de a (se) ajunge aici?

Daca se intampla ca sa nu poti fi in stare sa legi nici macar un bec si la fiecare tentativa de acest gen sa ai frica in sange de a nu produce un scurtcircuit in toata casa si sa intrerupi activitatiile pentru o zi sau mai multe, atunci iti vezi de treaba, lasi becul in plata Domnului si te duci la altceva in care sa nu-ti prinzi mainile. Cauti un electrician nonstop, pentru ca cine stie cand ai in cap sa te gaseasca vrenicia, il gasesti, il suni si daca tot l-ai sunat, iti bagi in cap ideea ca el are o meserie si trebuie sa traiasca din ea. Daca cineva are nevoie de el si nu il cheama, e strict problema lui sau a lor, dupa caz, dar tu, un om cu principii deschise, ca ziua mintilor deschise promovata de radio guerrilla, stii ca acesta este n lucru corect pentru toata lumea. Si il astepti in intelegerea din canapea fara sa te mai implici pe langa fire si sa te dai tantos in fata familiei tale.

Cand vezi ca tu te pricepi, intr-o oarecare masura, sa scrii diverse lucruri pentru suma corecta sau nu, si vin altii si fac asta doar pentru ca ei se cred in stare si mai vor sa le arate si celorlalti cat de buni sunt ei, atunci iti pare sincer rau ca nu te-au pus pe tine sa o faci. Stiu ca stiai de ce respectivul nu a facut asta bine si stii si cum trebuia sa fie dar nu te-au pus, nu te-au platit, nu te cheama niciodata, nici ei, nici altii, asa ca meseria ta a disparut, a inghitit-o oceanul, tu nu mai existi decat ca om ce isi cauta, din nou, drumul pe care odata plecase cu atat de mult entuziasm.

Acum sa spunem ca nu iti permiti sa faci asta. Nu iti permiti sa chemi pe nimeni la tine cand ai nevoie, fie si de un lucru minor. Eu stiu asta foarte bine, desi nu mi-as dori sa spun asta, dar adevarul e cel mai simplu. In situatia asta astepti pana ce faci rost de bani ca sa il platesti pe omul respectiv. E mult mai bine asa. E mai corect si te scapa de riscuri. E drept ca poti sa reusesti sa faci ce ti-ai propus si toata lumea sa fie multumita, fericita si zambitoare dar asta nu va dura le nesfarsit.

Oamenii care au o meserie sau se pricep bine la un lucru ar trebui sa poata sa-si faca meseria, doar asa mai multi oameni ar avea din ce sa isi numere zilele spre inainte si nu spre inapoi. Cu bine.

Reclame

10 gânduri despre &8222;Daca nu stii, intreaba!&8221;

   • DA, macar, oricum pe cei care pot influenta direct soarta noastra nu ii intereseaza, nu au motive sa ofere educatie, timp, pregatire, de ce sa stim, de ce sa ne perimtem, de ce sa gandim/ toate astea le fac rau, taie ei , doar ei, taie raul din radacina

   • Poate că sunt eu paranoic, dar nu cred că va mai exista vreodată interes pentru educarea corectă a populaţiei. O populaţie educată corect este o populaţie care gândeşte sănătos, iar acea populaţie va reprezenta mereu o problemă pentru cei ce se proclamă „conducători”.

    „Eşti limitat să ştii destul încât să-ţi fie frică de sistem”

   • deci e marfa ca stii de expresie si eu o am toata ziua in cap si asc si sesiunea de studio in fiecare zi pace la SP-partea bolnava. si o sa-mi pun expresia pe un tricou. e prea desteapta. prea sintetizeaza fix societatea.chiar ma bucur ca stii asta. maxim 🙂
    ai dreptate cu societatea (iti mai scrisesem acest comm odata dar am butonat fara cap si s-a sters asa ca azi , adica peste cateva ore, o sa-ti scriu ce zisesem despre societate, sistem s, scoala, votantii, politica.
    cu bine. pace 🙂

   • Şi când te gândeşti că mulţi refuză să asculte un anume gen de muzică doar pentru că „nu sună bine”…altă ignoranţă, altă vină. Da, prima bucată (a lui Bocaseca) e extrem de bine sintetizată.

    Aştept comentariul cu interes 😀

    Pace 🙂

   • nu sunt intregi la cap, nu stiu despre ce vorbesc. aia s vinovatii de prostie, care prostie e o crima mare in zilele noastre, da, nu ai avut bani, da ai fost sarac( vorbesc in general) dar trebuie sa faci distinctii majore in viata, sa separi boabele intre ele, iar toata muzica comerciala nu are nimic in ea e la lala lala pula mea pula ta la lala la. sunt vinovatii de prostie si daca iei un student o studenta d asta si ii intreb aasa: care e plural subst foame ai sa vezi prostie umna pentru care nu au scuza. si eu am fost si sunt sarac, m-am mutat inapoi in sat la mine, dar stiu sa fac distinctii in viata si de la muzica filme carti cultura dex si intelegerea lor nu cum iti sunt date pleaca totul. ce daca parintii nu stiu de …….ted bunday spre exemplu, iei cartea adica wikipedia si pdalezi la ea, asa plm facultate te trezesti prost ce caut in viata ajugi la podele pr-ista sau corporatista sugi pula si altele. gata ca m-am lungit

   • Bun, nu sunt întregi la cap, strict problema lor. Dar nu e aşa, că ăştia devin, fără să vrem, problema noastră. Îţi ocupă locuri de muncă, îţi taie din elan, te sictiresc, te termină. Ajungi să zici „pas” la societate, să îţi bagi picioarele şi să te rogi că poate într-o zi vei cunoaşte o persoană de sex opus compatibilă cu ideile tale, alături de care îţi vei putea continua acest „spectacol pervers”.

    Inteligenţa nu are nicio legătură cu educaţia, iar mie anii de liceu mi s-au părut un imens pas înapoi pentru mine, pas care a fost însoţit şi de mult îndrăgita cenzură. Ajung acum, după bac, să aleg o facultate şi…ce crezi? Deja mă întreb dacă nu va fi iar un pas în spate şi dacă anii de pe băncile facultăţii n-ar fi fost folosiţi într-un mod mai constructiv.

    Ignoranţa îi omoară şi ne omoară. Referitor la wikipedia, cărţi, internet etc, am vaga impresie că pentru om, cu cât ceva îi e mai accesibil, cu atât mai mult îl reneagă.

    „Răbdarea e o virtute, absorb cunoştinte până trec în nefiinţă şi mă vindec”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s