De la capăt – Voltaj

Acum o oră, cred, s-a lansat videoclipul formației Voltaj, denumit frumos, De la capăt. Dar este mult mai mult. Acesta nu este un videoclip cu secvențe din excelentul scurtmetraj al lui Sabin Dorohoi, Calea Dunării, premiat anul trecut în Franța, la Montpellier, și selecționat la cele mai importante festivaluri de film scurt, California, Palm Springs și Los Angeles. E primul care a trecut granița. E real, e încântător, e sublim, e film, e artă, e viața ca o artă.

Ce este de la capăt?

Este un spatiu virtual care rezolva probleme reale.
“De la capat” este un program initiat de trupa Voltaj pentru a atrage atentia asupra numeroaselor probleme ale copiilor si tinerilor. Este un apel adresat tuturor prietenilor trupei, tuturor iubitorilor de muzica, pentru a acorda mai multa atentie acestui subiect. In mod concret, cei care doresc sa ajute se pot implica in proiectele a doua fundatii partenere- World Vision Romania si Habitat for Humanity Romania.
In ultimii 10 ani, Voltaj a sprijinit proiecte, cazuri individuale, a participat la colectare de FONDURI, dar pentru a putea avea un impact mai mare este nevoie de o implicare mai larga.
“Avem credinta ca nu exista subiect mai important decat dezvoltarea copiilor si tinerilor, pentru ca ei sunt cei pe mainile carora sta viitorul nostru comun. Ne-am gandit sa punem ce stim sa facem mai bine, in beneficiul acestei idei. Asa s-au nascut piesa, videoclipul, intregul proiect”-spune Calin Goia, solistul trupei Voltaj.

 .

“De la capat” este un purtator de cuvant pentru programele dedicate copiilor si tinerilor aflati in dificultate. Principalii parteneri ai Voltaj sunt doua fundatii, care se ocupa de aceste probleme si in proiectele carora trupa este implicata de peste 5 ani.
Cei care doresc sa ajute pot alege unul dintre proiectele incluse in programul “De la capăt”.

Ideea “De la capat”
Suntem de multi ani implicati in proiectele pentru tineri si copiii, pentru ca muzica noastra a fost un liant cu cei cu spirit tinar. Intre timp am devenit parinti iar tema sanselor de dezvoltare, sanselor pentru un trai decent ne-a devenit inca si mai aproape. Vedem si intelegem mai bine acum cat de delicat este echilibrul necesar unei bune cresteri. Si mai suntem si martorii a numeroase probleme. Ne-am propus sa atragem atentia asupra acestora si modul cel mai potrivit pe care l-am gasit a fost acela pune la lucru ce stim sa facem, in favoarea unor proiecte care rezolva probleme concrete. Asa a aparut piesa “De la capat” iar ce a urmat a fost o serie de intalniri fericite. Cu un regizor minunat si cu oamenii a doua fundații foarte implicate.

Cele de mai sus le puteți găsi pe site-ul programului De la capăt, lansat de Voltaj, ca un interfață a situației actuale din România și distanța care s-a pus între factorii de decizie de aici.

De reținut este și semnalul de alarmă tras de Sabin Dorohoi, regizorul acestui film,și el provenit din zona în care filmările s-au desfășurat și care încearcă să arate că industria de film e mobilă.

“Filmul “Calea Dunarii” vorbeste despre o realitate sociala de mare actualitate in Romania: unele informatii din mass media ne spun ca aproape 50.000 de copii din Romania au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate. Dar deseori se intampla sa fie plecaţi chiar ambii parinti. Fiind foarte impresionat de tragediile unor copii care s-au sinucis chiar de dorul parintilor, am decis sa abordez subiectul intr-o maniera usor stilizata, supra-realista, pentru a evita secventele dure, mentinand aura de fantastic, specific a unui film de fictiune chiar daca e vorba de un subiect inspirat dintr-o realitate actuala. E foarte dificil sa vorbesti despre o tema paradoxala: pentru copii, plecarea parintilor e foarte dificila dar si pentru parinti e o nevoie acuta de BANI! Societatea noastra, insa, se va construi în viitor pe umerii acestor copii care vor deveni adulti si vor avea la randul lor copii! Ce se va întâmpla atunci? Si mai ales, CE putem face ACUM?”

Aveți aici videoclipul campaniei De la capăt ce are foarte multe șanse să aducă oamenii cu suflet din muzică și nu numai, mai aproape de cauza pentru care ei au luptat de ani de zile. Cinste lor. Prima imagine are ca sursă pagina de facebook a filmului Calea Dunării, iar a doua are ca sursă ziarul Adevărul. O zi bună.

4 gânduri despre &8222;De la capăt – Voltaj&8221;

 1. Știi experimentul ”mama de stofă”? E vechi, de când eram eu de vârsta ta.
  Se ia un pui de maimuță abia născut și se izolează într-o camera goală, dar caldă și luminoasă, împreună cu o tijă metalică fixată în podea, îmbrăcată într-un manșon gros de stofă, din care iese tetina unui biberon veșnic plin cu lapte. Tija se poate mișca în toate direcțiile, ca o coadă de mop înfipt în găleată. Se înclină până aproape de orizontală. Puiul e așezat pe manșonul cald. Stă tot timpul agățat de el, se hrănește de la țâța artificială și doarme îmbrățișat cu el.Tija se mișcă elastic, pare interactivă cu puiul, de îndată ce el începe să se joace cu ”mama de stofă” După un timp, e introdusă maimuța care l-a născut în aceeași încăpere. Femela adultă e indiferentă și pasivă. Îl ignoră pe pui, care se ascunde cu disperare după mama de stofă, o tine strâns în brațe, țipă și face pipi de frică.
  Nu cred că trebuie să căutăm cu lumânarea similitudini între experimentul ”mama de stofă” și ”experimentul” mama plecată.

   • Ba da. Ești foarte tânăr. În următorii zece ani asta o să-ți fie de folos. În alți următori zece o să ai alte preocupări, n-o să stai să te gândești la vârstă. Imediat după aia, o să realizezi cât de tânăr erai atunci când credeai ”că n-oi fi tinerel.”

   • mult prea matura fata de mine sunteti si e o onoare sa va dau dreptate dupa ce reflectez ceasuri bune la atitudinea mea. totusi, as fi vrut mai mult de la mine, ma tine om sa vreau asta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s