Cultură pe mărunţis

Dincolo de vicisitudinile financiare şi de un context istoric european dificil şi tulbure, înfiinţarea unei biblioteca simbolizează un triumf, o transcendenţă spirituală în raport cu necesarul de trebuinţe umane şi sociale.

Biblioteca Română din Freiburg, înfiinţată în 1949 de Virgil Mihăilescu, reprezintă efortul susţinut al exilaţilor români de a reface universul cultural, spiritual românesc în spaţiul occidental.

Biblioteca Română din Freiburg îsi cultivă cu grijă nazuinţa „să nu rămână o simplă bibliotecă de împrumut ci să reprezinte o bază materială a unui însemnat for de spiritualitate şi cultură românească”

Biblioteca Română din Freiburg a îndeplinit unele funcţii principale în cadrul exilului postbelic, cum ar fi: difuzarea cărţii româneşti în principalele comunităţi româneşti din exil aflate în Occident contribuind, în acelaşi timp la menţinerea legăturii cu românii de pretutindeni; împrumuturile de cărţi au contribuit la o importantă recunoaştere atât a Bibliotecii cât şi a cercetătorilor români şi străini. Astfel obserăm caracterul centripet al bibliotecii prin difuzarea cărţii româneşti în principalele comunităţi româneşti din exil şi caracterul centrifug prin împrumuturile repetate de cărţi care au legitimat biblioteca sporind şi prestigiul cercetătorilor români .

Caracterul centrifug este demonstrabil „prin legăturile de schimb şi numeroasele daruri de carte oferite de către Bibliotecă personalităţilor, cercurilor şi instituţiilor străine din Europa sau din Statele Unite ale Americii”.

În cadrul bibliotecii au existat iniţiative pentru o mai bună organizare şi desfăşurare a activităţii, precum înfiinţarea unor secţii, cum ar fi:1. Oficiul de schimb – pentru coordonarea relaţiilor culturale pe care Biblioteca le întreţinea cu instituţii similare din străinătate. Acest oficiu „a căpătat, în cursul anilor un loc important în dezvoltarea bibliotecii, prin procurarea de lucrări preţioase şi rare”. Oficiul de librărie – s-a organizat la dorinţa celor din exil de a se alimenta cu literatură românească şi care au urmărit evoluţia cărţii româneşti în exil.

Astfel, nume de seamă ale culturii române ca ale lui Mircea Eliade, Emil Cioran, C.V.Gheorghiu, George Racoveanu, Aron Cotruş, Vintilă Horia, Vasile Posteucă, N.I.Herescu, Alexandru Busuioceanu, Emil Turdeanu, Pamfil Şeicaru ca şi reeditări ale lui Mihai Eminescu, Alecu Russo, I.L.Caragiale, Vasile Alecsandrescu, Alexandru Xenopol, figurează printre autorii ale căror cărţi puteau fi procurate prin intermediul Bibliotecii.

Relaţia dintre cultură şi sursele de finanţare se dovedeste a fi o luptă inegală între continuitate şi viciu, între compromis istoric şi stoicism cultural susţinut, care nu are pretenţia de a descrie în mod plenar istoria Bibliotecii Române din Freiburg. Prin urmare să nu aruncăm în uitare acestă luptă invizibilă istoriei (prea grăbită uneori să înregistreze fapte, evenimente şi mai puţin oameni) dar prezentă în memoria exilului românesc.

* Prezentul articol face parte din campania de promovare a proiectului “Comori ascunse la Biblioteca Română din Freiburg”. Proiectul îşi propune să evidenţieze aportul Bibliotecii Române din Freiburg la continuitatea spaţiului cultural românesc în Occident şi să atragă atenţia publicului asupra importanţei exilului, diasporei şi căilor europenizării societăţii româneşti actuale. Coordonatorul proiectului este dr. Mihaela Toader, expert în memoria exilului românesc, împreuna cu George Stefan Năzăreanu responsabilul de grafică şi Filimon Dumitru Alexandru responsabilul de Comunicare şi PR.

Benefiaciarul acestui proiect este Institutul Român/Biblioteca Română din Freiburg, Germania (www.rumänische-bibliothek.de). Programul de finanţare din care face parte proiectul: „Constantin Brâncuşi” – Cultură. Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (www.dprp.gov.ro)

Autor: Mihaela Toader

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Cultură pe mărunţis&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s