Pune virgula la locul ei

Bună dimineața. Am revenit cu drag și spor pentru al nostru viitor, ca să fie rima completă. Eu vreau să fac o campanie. Ea se va numi: Pune virgula la locul ei și ne este adresată atât nouă care scriem zilnic cât și celor care scriu ocazional și cred că nu cade accentul pe acest fapt, ceea ce, firește, este o aberație colosală.

Mai mult decât atât, eu admit că fac greșeli și tot ce-mi doresc, mai ales acum că bate Crăciunul cu pumnul la ușă și nu știe pe unde să intre mai repede, e  să nu mai fac deloc greșeli de exprimare, de scriere, de punctuație ori de ortografie pentru că am înțeles în sfârșit că asta mă trage înapoi foarte mult la fel cum am înțeles că scriitura în mediul online fără diacritice este o mare prostie, față de care nu poate exista o scuză plauzibilă.

Pune virgula la locul ei mi se pare o idee de bun simț și ea se poate rezolva mai repede decât am fi crezut prin cooperarea dumneavoastră. Cum? Foarte simplu. Scrieți și dumneavoastră pe unde aveți, pe unde puteți, pe unde știți un articol despre asta și mai apoi haideți să vedem dacă are sau nu efect. Eu cred despre virgulă că este o făptură gingașă cu un corp sensibil care are nevoie de toată atenția noastră și, pentru că ea ne face viața mai ușoară, se cuvine să îi acordăm atenția necesară.

Nu vreau link pentru această idee, nu, nici vorbă, vreau doar să scrieți, dacă vă lasă inima și credeți că propunerea asta este de bun simț, pe blogurile dumneavoastră un articol, oricât de mic, în care să cereți ca virgula să nu mai fie aruncată dintr-un loc în altul, că nu se face o ca o ființă ca ea să fie tratată astfel după toată câte săvârșește pentru noi, care, de cele mai multe ori, profităm de ea fără milă, fără să ne gândim că s-ar putea să se afle în cumplită atunci când trebuie să stea între doi bărboși, așa cum se întâmplă atunci când ea stă între subiect și predicat. Nu-i așa că v-am înduioșat?

P.S. Provocarea zilei de Ajun: Cum se face la perfectul simplu verbele: a cosi și a coace. Să nu cumva să ocoliți această provocare. Vă mulțumesc.

Reclame

11 gânduri despre &8222;Pune virgula la locul ei&8221;

 1. „Eu cred despre virgulă că este o făptură gingașă[,] cu un corp sensibil [,]care are nevoie de toată atenția noastră(, ?)și[,] pentru că ea ne face viața mai ușoară, se cuvine să îi acordăm atenția necesară.”
  am pus o. fiind la serviciu, nu m am apucat decat de o singura fraza.
  si io fac greseli, admit. de fapt, scriu incorect, pt. ca, se pare, corect este un adjectiv care nu suporta grad de comparatie.
  perfectul nu se face simplu, e o chestie complicata. :)) in rest, ca timp, il gaseste toata lumea pe google.

  • nu-l găsește toată lumea pentru că puțini îl caută.
   nu sunt convins că am greșit acolo unde mi-au pus tu virgulele. eu aș zice că e corect fără ele.
   virgula pe care am pus-o după noastră este mare greșeală. da, așa este
   corect și atât!

 2. Sunt ,,topită” după virgulă.. Mulţumesc pentru subiect ! Personal, cred chiar că eu exagerez, de multe ori, in a o utiliza… Multe se pot spune despre ea, sărmana, cât de chinuită am văzut că este…
  ,, cosesc, coseşti, cosesc, cosim, cosiţi, cosesc ”;
  ,, coc, coci, coace, coacem, coaceţi, coc ” .
  Diacriticele mă ucid cu zile însă, nu am deloc dexteritatea necesară utilizării lor, dar mă forţez, ce să fac, într-adevăr, sunt sarea şi piperul.
  Ce bune sunt acestea toate, printre nucă şi stafide, parcă dau un gust mai bun, la cozonac…
  Sărbători cu bucurii !

 3. Şi iată- mă încurcând perfectul simplu cu indicativul prezent, mi-a stat mintea la sarmale …
  ,, cosii, cosişi, cosi, cosirăm, cosirăţi, cosiră” ?
  ,, copsei, copseşi, coapse, copserăm, copserăţi, coapseră ” ?

 4. Cred că Diacritica are nenumărate articole unde explică ce și cum cu virgula.
  Eu aș vrea s-o văd mereu cu vocativul. A lipsit până și de pe un afiș electoral al primarului Oprescu, pe când candida la președinție. Pe toți stâlpii, cerurile și pereții citeai: ”Hai România!”. Și n-aș mai vrea s-o mai văd, atât de des, la sfârșitul enumerărilor, înainte de etc.
  Perfectul simplu e destul de simplu. Mai mult ca perfectul e mai complicat. Am văzut și prin cărți scrise de filologi: ”noi zisesem”, ”noi văzusem”…

  Cât privește scrisul cu diaritice, da, ar trebui să fie minima condiție, doar că imediat se iscă vechiul și nerezolvatul scandal al scrisului cu î din a sau cu î din i.

  Crăciunul cu bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s