Cum se face un interviu

Bună ziua dumneavoastră. Deși până m-am pus eu la treabă, s-a cam făcut seară. Văd în ultima vreme o sumedenie de bloggeri care folosesc ca metodă de a crea conținut pe blogurile lor tehnica interviului. Nu am de ce să spun că este ceva nelalocul lui, nici prin cap nu îmi trece așa ceva, nu, nu, ci doar că, pe alocuri, se scapă din vedere esențialul, adică partea în care aflăm cu adevărat ceva nou despre omul respectiv.

Mie îmi plac interviurile dar par a fi mai mult reportaje decât interviuri pentru că discuția are un singur sens, o singură implicare activă, adică, pe românește, dacă omul nu are timp de interviu, mai bine nu îl faci, decât să tragi de el, decât să îi mai cerșești o frază, o expresie, ceva pentru cititorii pe care se presupune că îi respecți.

Cum se face un interviu? Urmărește-l pe om în sensul frumos al expresiei, caută să vezi cum gândește, caută să vezi dacă înțelegi ce face, abia abia treci la documentarea cea de toate zilele, aspect de care nu-ți bate joc pentru că în final cineva se va prinde că ești un fals și îți va da dracu toată munca.

Nu-l presa pe omul căruia îi iei interviu fiindcă nu e o masă pe care să pui șunca presată de Praga, e un creator în sine, un dezvoltator, un om cu o poveste. Dacă nu ai prins unghiul la poveste, nu o mai spune, va fi același copy-paste, mai așteaptă o zi, o lună, un an. Dacă vrei să intervievezi un om, așteptă-l să cadă lumina dreaptă pe el și asigură-te că va veni la tine să spună cum s-a întâmplat. Începe cu ceva recent, lasă cărțile, ferește-te ca de dracu de cronologie, te va săpa ca pe un muritor de rând și nu vrei asta, atât pe tine cât și pe cel care a venit la tine pe site, pe blog, în ziar, în documentul word, oriunde, începe cu ce i-a atras lumina aia, că altfel pierzi jumătate din cititori și nici asta nu vrei, știu că vrei să ai un material bun dar așa de greu de apreciat ca fiind bun pentru că se fac multe și au culoarea la fel. Oamenii cărora te adresezi se feresc de clișee așa că nu deveni unul împreună cu situația pe care o creezi. Lasă-l pe om să facă gesturi, să fumeze, să strige, să urmărească o muscă pe tavan, așa va fi mereu concentrat, nu-l întrerupe să îi amintești de asta, vei strica farmecul și nu cred că vrei asta.

Citește de zece ori să vezi dacă e ceva în plus. Dacă scoți ceva din interviu, e necesar să te consulți cu intervievatul. Nu vă fie frică să pronunțați acest cuvânt, e mai rău dacă nu o faceți. Vă rog să scrieți dacă credeți că am dreptate sau dacă mă înșel. Așa voi afla dacă sunt pe drumul cel bun sau nu. Mulțumesc

Reclame

10 gânduri despre &8222;Cum se face un interviu&8221;

  1. In sens general ai dreptate, insa eu cred ca e important CE si PE CINE intrebi.
    Am inceput recent sa pun interviuri pe blog si sper sa continui mult timp ca sa adancesc legatura dintre cititorii mei si anumiti oameni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s