Bolnavii fără boală

Bună ziua la dumneavoastră. Mă gândeam că sunt în lume prea mulți bolnavi de băutură, de nesomn, de depresie, de frustrare, de anxietate, prea mulți bolnavi de regret și în același timp prea puține soluții palpabile de vindecare a lor, prea scumpe prea des, abstracte și inutile la tot pasul, mai că s-ar putea concluziona cu o lejeritate de-a dreptul ucigătoare că bolnavii fără boală nu vor putea scăpa de asta niciodată. Și asta, chiar dacă în prezent toată media și toate canalele mediatice și vocile cu influență în social media se concentrează doar un singur subiect pe care nu-l voi enunța aici, este cu adevărat regretabil.

Starea asta e familiară. Dacă nu e familiară, devine. Poate că o face încet. Bolnavii fără boală refuză să fie ajutați, o fac pentru că nu se pot ridica pentru o discuție, o fac pentru că au pus în ei atâtea șiruri de capsule blazate încât cred că orice discuție va conduce automat la asta. Bolnavii fără boală sunt parte activă din boala lor, sunt deosebit de sceptici, sunt pesimiști prin excelență, sunt neîncrezători în ei și în ceilalți. Știu că nimeni nu se naște în acest, poate, oribil mod, cu această senzație frustrată în fiecare secundă, cu expresia renunțării permanent tatuată în carnea lor care s-a oprit demult din tremurat.

Cred că ei pot fi duși la un consult doar sub un alt pretext, li se poate inventa ceva, nu chiar grav, căci așa ar însemna să-i oferi unui depresiv prin excelență starea nefastă de atac de panică și, acum, chiar mi-e o frică puternică să mă gândesc ce s-ar întâmpla în acest caz, prefer să cred că dacă va coopera măcar la un nivel decent în cazul unui tratament diferit față de cu care ne-am obișnuit pentru că mulți dintre noi trăim în online, din nefericire, și trăim prin reclame, ca un gust de cauciuc ars în gură în fiecare seară înainte de somn, sau dacă, printr-o dublă faptă bună, va ajunge să primească un tratament naturist de la doctorfiruti, atunci lucrurile vor putea sta și altfel.

Până atunci aș mai adăuga că un bolnav fără boală nu poate fi tratat fără să aibă încredere în medicul fără halat, care, de cele mai multe ori, stârnește neîncredere tocmai prin asta pentru că avem mentalitatea anului 1819, nicidecum a anului 2015, sau că  e greu să rămână optimist când cel pe care teoretic îl ajută și în slujba căruia se pune refuză să vadă mai departe, refuză să creadă că se poate și altfel, refuză să vadă că dincolo de suferința lui mai e și altceva.

12 gânduri despre &8222;Bolnavii fără boală&8221;

  1. Frumos articol!
    Homeopatia e unul din subiectele alea controversate care dau cep polemicii și nu-i mai poți pune dop niciodată. Chiar sunt curioasă ce discuții o să nască aici!…
    Cu sau fără halat alb, homeopatul, spre deosebire de vraci și vindecători, de inventivi impostori care golesc buzunarele disperaților sau credulilor, e medic. Și nu vine să înlocuiască pastilele cu micile granule homeopate, de cele mai multe ori le adaugă acestora.
    Și dacă, prin absurd, homeopatia lucrează NUMAI placebo, ce rău e în asta?

  2. cei mai multi bolnavi nici nu stiu ca sant bolnavi, pana le spune cineva ca sant. De cele mai multe ori este un doctor, dar din cand in cand poate fi un…doftor, depinde pe cine victima frecventeaza. Cateodata poate fi un ghicitor/ghicitoare in diferite obiecte de ghicit, dintre care cel mai popular este setul de carti de ghicit sau tarot. Oricum: mai bine e sa nu sti, decat sa sti ca nimic nu e de facut cu boala ta. In final euzicasa: „bolnavului-i sade bine cu boala si dac-o are s- faca bine s-o tina pentru el!” 🙂

    LA Multi Ani 2015!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s