Când sobele sunt prea vechi

Bună ziua. Da, m-am gândit la acest titlu multe minute la acest titlu și cred că este cel mai corect titlu pentru această postare. De la o vreme am început să spun mai mult lucrurilor pe nume și nu mi-a adus nimic în minus, poate doar în plus. Astăzi câteva lucruri despre cum se încălzesc oamenii care trăiesc în anul 1800, nicidecum în anul 2015.

De ce spun asta? Pentru că ei se încălzesc cu lemne puse în sobă așa cum se întâmpla și atunci. Nimic nu s-a schimbat, poate doar la televizor, poate doar în emisiunile de divertisment, poate doar la unii norocoși din firea lor, dar la cei mulți mă îndoiesc că va bate norocul la ușă. Mereu am spus că iarna nu e amuzantă la țară. Am spus asta gândindu-mă că e foarte greu să ai o temperatură optimă în cameră, e greu să ai căldură în toate camerele, e greu să eviți accidentele în care construcțiile acestea pe care le numim sobe încă de când România era fată mare, se enervează, scot fum pe nări și pe gură și te pot lovi în somn fără ai nicio urmă de șansă la viața ta.

Da, încă le dau la televizor la ora cinci, pe seară, când lumea setează televizorul pentru Măruță sau pentru Simona și nu îi acordă importanța cuvenită. Și noi trecem pe lângă ele în fiecare zi și întoarcem capul în cealaltă parte. E așa de specific nouă, e așa de urât câteodată să fii om.

Știu și eu un caz de aici de la mine în care acel tip de construcție pusă la cale, probabil, de un meșter mare alături de o jumătate de pălincă, s-a supărat foarte tare și a început să scoată fum peste tot și n-a mai fost chip decât să vină echipajul de Smurd în două seri consecutive și să-i ducă pe oamenii aceia la cel mai apropiat spital pentru a beneficia de un ajutor minimal. Da, toate astea sunt lângă noi și ar putea fi evitate.

Da, știu, nu e simplu să-ți permiți o altfel de viață, de ce să nu recunoaștem, o viață mai bună, mai ferită de pericole. Da, cred că e o cale bună să economisești un timp și apoi să mergi la Shop-Einstal Online și să cauți o centrală pe gaz ori pe lemne, dacă dracul e chiar negru, dar nu știu dacă socotelile de acasă se potrivesc cu cele de la magazin, oricât de înțelegător ar fi magazinul la momentul respectiv.

Știu că e de evitat și s-au pus nu-știu-ce pastile minune în comerț care ajută soba să nu mai scoată fum prin toate orificiile dar e cam greu de lăsat această responsabilitate pe mâna unor chestii care costă 2,5 lei în piață. Lucrurile nu mai sunt așa amuzate când sunt spuse din îngrijorare și din teamă, dar e bine să le conștientizăm, e bine să avem un echilibru atunci când le judecăm, e bine să avem în minte viața noastră și a celor din jur atunci când luăm anumite decizii. Cu bine

Anunțuri

8 gânduri despre &8222;Când sobele sunt prea vechi&8221;

  1. Nu vă jucați cu focul. L-am descoperit încă de când am coborât din copac dar de îmblânzit încă nu am reușit să o facem. Focul ne-a domesticit cumva, dar în sinea noastră tot sălbatici am rămas 🙂

  2. cu focul nu te joci nici zeu de esti… sau aproape, asa ca Prometeu. bine, el si-a luat-o indirect.
    e drept ce zici, doar ca cei ( unii, nu toti) din mediu’ rural se cramponeaza de vechile (vechituri, de fapt) obiecte, posibil din motive financiare, dar si ca mentalitate, iar uneori le devine fatal. insa si in Bucuresti am vz astfel de nenorociri, neglijente pe metan, de data asta, si in mod sigur cauzele sunt cele pecuniare aragazul fiind folosit ca sursa de incalzire singulara.
    app., asta este un advertorial?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s