Vreți artă doar la mocangeală

vreti ata doar la mocangelăOF. Ce zi, ce aglomerație, ce oboseală. Au fugit ideile ca șobolanii de birou proaspăt vopsit. Doamne, eu nu mai pot cu câte un site din asta nou vopsit, cu câte un mare proiect de arta fundului, cu cât un model de asta de presă culturală și culturalizatoare, cu câte o gogonată escrocherie cu care minte în draci zeci și sute de tineri care vor să-și facă mâna în scris. Băi, ce e în capul vostru. Dați dracu și bruma de semisemisemi-plată pe articole și pe redactare care, încă, mai se găsește dosită prin țara asta pe care o fură doar ai ei că ceilalți nu au auzit de ea. Ce ironie. Și ironic plus un adevărat paradox e că e fix așa.

Vreți artă doar la mocangeală? Zău că sună așa de bine, în amarul stil românesc-otrăvitor. Nu se poate domnule, nu se mai poate așa. Lucrurile costă. Dar cum dracu reușește unu de asta să mintă oamenii pentru că el știm că lucrează pe bani, el nu își vinde timpul pe gratis sau numele lui e ceva, un fel de răduleasca semi-masculină, și valorează o sumă. Sau el dacă își pune numele ăla acolo, înseamnă că și marele proiect a lu pește copt reprezentat DOAR de un site făcut la repezeală, dar nu pe mocangeală, va avea succes? Chestia este că cel care face un site își cere și își primește banii. Dar oare ce ar însemna un site realizat bine fără conținut?

Conținutul e rege chiar dacă, tu, cel cu site de cultură, te uiți în altă parte când zic asta. Poate ai făcut ceva bani pe seama neinițiaților și acum îi pui la saltea. În fine, durerea mea este că nimic din ce înseamnă scrisul de artă sau feature sau scrisul de calitate pierdută nu se mai plătește. Adică oamenii care scriu despre cicatricea unui actor prin care ne descriu toată nu merită să își poată cumpăra de mâncare din țara cu mâncarea atât de scumpă de parcă mâine nu ar mai exista?!

Eu zic că merită. Și tu, cel care faci site de cultură fără plată și tu cel care dai doi lei pe un material scris și tu cel care dai 1,5 lei pe o traducere și tu cel care citești asta și apoi dai pe click. Nu închideți ochii, lumea nu e ceva abstract, lumea e făcută din oameni și ei între ei sunt prădători fără speranță. Puneți preț pe mintea și pe mânuțele dumneavoastră și ale celor din jur. E greu să creezi. Scrisul de calitate e rar și neplătit. Nu te vinde degeaba, nu va fi numele tău cel care va avea de câștigat, doar numele site-ului respectiv. Nu scrie pe un blog colectiv. Niciodată. Sunt mulți care cred că fac o favoarea cuiva dacă admit să publice un text. Băi, ce specie de oameni. E târziu și pentru ei, alte cuvinte, altădată. Bat mânuțele mele în gol. Cu bine.

Imaginea este pentru a vă face o idee despre cât pe puțin se plătește scrisul. Atât. Este de pe mercador, după cum se vede.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s