Mergi cu mine?

E vineri, plouă cu metafore. Începe o nouă seară, ne ascundem crimele după o palmă de carne. S-au uscat în timp ce o purtăm. Trăim o vreme plecată fără să-și ia rămas bun. Sunt un detectiv cu privirea în gulerul de la palton. Detectiv Țigărescu cu arma în mâna stângă, fără vorbe, cu trabucul plin și prins bine în mustața de culoarea pământului cald. E ultima comandă pentru el, ultimul loc cald pe care îl mai ține pentru un gin. Ce să facă cu apa din el, îl vrea simplu, îl cere, achită și se uită la locul gol de lângă bar.

Era locul de care nu vorbește, doar se ascunde și mai și în umbra gulerului. Un guler negru pentru a se asorta cu mustața pusă acolo pentru a lipi la gură un zâmbet plin, ca de măr atins pe o parte, ca un măr atins de soare atât cât să se deschidă și să permită mâinilor construite din emoții să îl desfacă și să nu mai lase nicio urmă. Da, emoții de copii.

Țigărescu traversează barul pe jumătate plin de sticle sparte și așteaptă ca ploaia de vineri să-l stropească. Anul 1970 pune în calea lui o crimă. Nu știe dacă sâmbăta merge spre locul crimei, sunt mulți ochii acolo și nimeni nu se uită după lucrurile mici care pot duce măcar până la următoarea stație. Taxiurile nu sunt vopsite și oameni se cunosc după fața umană, nu au aplicații mobile.

Fata nouă de la bar are teamă de el, nu îl privește. Ar putea paria că vorbește cu fața în jos despre cazurile de crimă multiplă pe care a auzit că le-a rezolvat. Ar vrea să îi fie parteneră. S-a retras în bar pentru că partenerul ei a fost rănit și ea nu l-a salvat la timp. A murit într-un spital pentru că doctorului i-a fost frică să ia o decizie esențială. Dacă Țigărescu ar fi fost partenerul ei, sigur nu s-ar fi împiedicat pe stânca aia. Îl privește acum când așteaptă drumul de ploaie pe cărarea de pământ lucios în farurile mașinii gălăgioase. Oprește un tip care trece pe la bar și face doi pași înspre ușa, apoi se trage înapoi ca decizia unui familist de a ascunde dependețe față de familie, se uită la Țigărescu, capul i se mișcă ca un întrerupător defect și întreabă unde vrea domnul să meargă

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s