Mergi la muncă pentru familie?

E noapte. Asta e în loc de introducere. Când am venit astăzi și am ajuns mai departe decât aveam nevoie, căci m-a lăsat într-un loc pe care l-am găsit ca fiind foarte departe de casa mea de București, m-am gândit la motivul pentru care merg oamenii la muncă sau pentru care își duc ei viața asta în spate. Vorbesc aici despre oamenii care nu au o pasiune, nu au un scop în viață, care nu vor să ajungă undeva pentru că, în general, ei nici nu au fost plecați vreodată de acasă, despre oamenii care nu mai luptă și, totuși, se trezesc în fiecare dimineață și merg acolo au jurat credință pentru profitul unui patron și pentru profitul statului.

Sunt oameni care nici măcar pensia nu o mai așteaptă pentru că nu mai cred că va ajunge la ei. Și, oricum, până va fi să vină, ei vor fi demult îngropați. Sunt oameni care au viața în două coloane: muncă și casă. Dar ce au acasă de muncesc doar pentru asta? Au o familie care înseamnă totul. Da, e onorant să crezi asta, e nobil, e important, e un sentiment curajos. Dar e oare de ajuns doar asta? Adică trebuie să mai vrei ceva pe lângă asta, trebuie să mai ai o pasiune, trebuie să mai investești în ceva, trebuie să aștepți sfârșitul săptămânii cu inima caldă pentru a merge undeva, pentru a vedea ceva, pentru a citi anumite cărți, pentru a găti o mâncare, pentru a alerga, pentru a urî lumea din jur.

Dar prea mulți nu fac nimic din astea, de ce nu fac, de ce nu se trezesc și pentru altceva, ce caută ei aici, ce lasă ei după ce nu vor fi pe acest pământ, de ce nu se gândesc de acum la asta? Știu că e mai ușor să citiți lucruri simple dar acum tema asta chiar merită timp de gândire și merită să vă facă să îi cunoașteți pe cei din jur. Nu să îi cunoașteți mai bine, pentru că asta e fals. E așa pentru că de fapt nu îi cunoșteați, doar era mai lesne să credeți asta.

Îi vedem în fiecare zi și totuși nu ne întrebăm ce este cu ei. Oare nu face asta din noi niște oameni nepăsători și cinci, exact cum îi criticăm pe ceilalți că sunt pe binecunoscutul sistem: majoritatea românilor cred despre majoritatea că sunt proști. V-am invitat la discuție, căci asta e blogul, despre asta este el și aici a fost mereu așa. Cu bine.

18 gânduri despre &8222;Mergi la muncă pentru familie?&8221;

  1. În general oamenii muncesc nu pentru familie, ci ca să nu cadă din sistem. Pentru supraviețuire și decența socială. Dacă nu muncești, ajungi în stradă. E simplu.
    Familia e deja un lux.

  2. Nu știu unii pentru ce muncesc, dar eu muncesc pentru ca să-mi plătesc utilitățile, țigările, conținutul frigiderului, o hoinăreală prin țară în concediu, benzina, taxiul atunci când nu pot merge cu mașina mea din motive de intemperii sălbatice, muncesc și pentru mama, ca să fie liniștită că am serviciu, ca să-i fac uneori un cadou, muncesc din reflex comunistoid (în prmul an după ce-am căzut la facultate m-am dus la brațele de muncă și m-am angajat muncitor necalificat, deși nu m-ar fi tras nimeni de guler că nu muncesc), pe vremea lui ceaușescu era o rușine să n-ai un loc de muncă și, în unele cazuri, deveneai pârnăiabil; muncesc fiindcă, dacă n-aș fi obligată să plec de-acasă în fiecare zi,poate n-aș face un duș dimineața, nu m-aș pieptăna și aș cădea din sistem, cum zice unul mai sus; muncesc fiindcă la muncă mai văd lumea, așa cum e ea, mai iau pulsul, tensiunea (uneori la propriu!), văd cât de proști sunt semenii noștri și cât de puțini sunt altfel și e un privilegiu să faci schimb de impresii și cu unii, și cu alții; muncesc pentru că, minimum 8 ore pe zi sunt obligată să nu mă gândesc la ”ale mele” și în felul ăsta amân fricile personale pentru mai târziu; muncesc pentru că n-am fost suficient de curajoasă și inteligentă ca să-mi găsesc o muncă pasionantă, care să fie ca o joacă din care câștigi și bani.
    Pentru asta muncesc. Și,câteodată, îmi închipui că, dacă aș câștiga un miliard de euro la loterie, care m-ar face trăitoare din dobândă fără niciun efort, n-aș mai munci. Dar nu sunt foarte sigură… ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s