Festivalul European de film

festivalul european de filmBună seara. Eu încerc acum în ultimul ceas să mă agăț cu fiecare strop de voință pe care îl am de filme bune și sunt, deseori, critic la adresa tipologiei americane, una șubredă, ipocrită și superficială. Asta nu înseamnă că nu sunt maeștrii acestei arte, deși, fix în acest timp, au sărit japonezii cu sabia spre mine, și norvegienii au pus imaginile minunatului lor dumnezeu să mă urmărească. Știu că știți despre ce bat câmpii aici.

Fiindcă am zis de suedezi, aș fi mers pe un documentar cu Bergman. Vreau să subliniez un lucru: oricine crede că poate să aibă o idee despre ce înseamnă arta de a face filme și a sărit peste câteva opere ale ilustrului Ingmar Bergman, este, din păcate pentru el și pentru cei cărora le transmite informația, într-o profundă eroare. Aș spune că e o eroare de poziționare, una de judecată și una care tinde cu pași mari spre superficialitate.

Pe de altă parte, este vorba de Tom Hardy. Oriunde este cu Tom Hardy, eu sunt acolo. Cu o noapte înainte dacă este cazul. Cu două săptămâni dacă este cazul. Tom Hardy este complet, este actor accentuat prin introspecții, este, prin prisma peliculelor sale, ca o băutură englezească ținută în secret. Avem de la Tom Hardy o bijuterie. Să nu credeți că este vorba de bum-bum și de efecte, aici este despre actorii europeni și filmele pe care orice european trebuie să le cunoască. Să să vrea să o facă. Și pe Hardy e musai să-l vadă.

Ivan din film, așa cum e în Locke, o completare a prenumelui său, are pregătite replicile sub scaunul mașinii. O să vedeți de ce. Și le spune prin telefon pentru că filmul accentuează ideea că distanța ușurează lucrurile. De fapt, distanța doar le lasă atârnate de așteptare. Că a venit vorba de asta, așteptarea e la foc mic pentru că festivalul filmului european este aici.

Și ca să vedeți mai bine clipuri, știri și momente care fac parte din el, intrați pe pagina de facebook a festivalului unde veți vedea printre altele ce are de spus ambasadorul onorific al filmului, regizorul Tudor Giurgiu. Cine vine la acest festival, care, în afara zilei de deschidere, adică a zilei de mâine, 7 mai, este gratuit pentru oricine?

7-14 mai: București
15-17 mai: Craiova
22-24 mai: Tirgu-Mureș si Iași
29-31 mai: Hunedoara

Ca să vă fiu de folos, avem și un programul oficial al acestui festival frumos prezent în orașe demne de el. Ce ziceți?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s