Criză pe piața muncii

Nu mai pot cu asta. Nu apuc eu să citesc bine chestii de uz personal că dau peste oameni cu lucruri trăsnite în cap. Am mai dat peste specimene și văd că sunt mult mai mulți. Și da, se vorbea de directori de companii de recrutare care se plâng că nu mai au pe cine recruta, că nu mai sunt oameni pregătiți care să ocupe anumite poziții din firmele românești și că, din 2016, această criză de personal se va resimți la nivelul întregii țării și că vor trebui ei să plătească români care se reîntorc în țară cu un salariu pe care îl câștigau la munca din afară și că, în acest mod, profitul operațional va fi afectat. Fiindcă este vorba, în principiu, că toată lumea s-a obișnuit să angajeze specialiști pe salariu de padawani. Și oamenii primesc oferte de muncă afară sau pleacă la noroc. Liberalizare se cheamă asta, la fel ca aia cu prețul pe care îl plătim pentru gazele din țara noastră. Chiar vreau să nu intrăm în discuția asta.

Domnii directori de multinaționale se plâng în draci că nu mai au pe cine să angajeze, directorii de firme de recrutare exprimă asta prin repetarea și accentuarea noțiunii de Dezastru. Este vorba, în cea mai mare parte, de binecunoscuta industrie IT, aflată mereu în expansiune la noi. fiindcă, din cele 28 de țări europene, România plătește cel mai prost oamenii care lucrează în zona de IT (plus o parte din cei care activează în sectorul de cercetare și dezvoltare). 

Cum e treaba cu criza pe piața muncii? Pe scurt, că timpul fuge, e vorba că tot mai multe firme din Europa și din SUA au descoperit avionul până la noi și târgurile de joburi și angajează în perioada asta mult. Nu vă temeți, șomajul e în țara noastră este în stare de șoc și groază, Cifrele reale ale sale nu pot fi digerate decât cu pastile sau votcă la greu  Astfel rămân neangajați și mereu în căutarea unui loc de muncă cei care nu se pricep prea bine, cei care au terminat facultatea și masterul acum. Dar pe ei nu îi vrea nimeni.

Și angajatorii cred că vor pierde mulți bani prin angajarea lor așa că preferă să urle că nu are cine să ocupe anumite poziții decât să facă programe de 6-8 luni de zile în care să-i învețe pe oameni ce au de făcut și să le câștige astfel loialitatea. Nu au timp de pierdut, au timp, însă, de anunțat de la începutul acestui an că suntem în plină criză a specialiștilor din domenii-cheie de dezvoltare. Și abuzează de studiile făcute de ManPower și KeysFin, despre a căror influență nu am găsit până acum explicații. Și da, chiar vreau să mă ajutați dumneavoastră în acest sens. Vă ascult și vă mulțumesc.

Imaginea aparține Shutterstock!

8 gânduri despre &8222;Criză pe piața muncii&8221;

 1. Accepți și un alt punct de vedere?
  Eu, dacă vreau să angajez un farmacist cu 400 E pe lună (net) plus bonuri de masă, vin 100 la interviu,indiferent de vechime și specializare, deși pe piața noastră a muncii ăsta e un salariu modest.
  Dacă vreau o femeie de serviciu și-i dau min. pe economie plus aceleași bonuri de masă, nu se prezintă niciuna.

  • accept.
   ați vrut să îmi arătați cumva că și cei sunt oarecum buni în ceva se găsesc și că sunt mulți care ar putea ocupa o poziție în orice moment?
   dacă da, și eu am vrut să spun asta, că sunt oameni dispuși și că morții ei de criză e pt faptul că nu mai vor să dea 400 de euro, ci minimul pe economie și atunci nu mai vin oamenii.repet: șomajul real e nenorocit

   • Am vrut să-ți spun că oamenii calificați scad prețul pe piața muncii, fiindcă își fac tot felul de calcule și au scrupule și, în ultimă instanță, preferă un post mai rău plătit în domeniul lor decât niciun post sau luatul de la zero. În vreme ce femeia cu mopul ține coada sus, că ei nu-i ia nimeni mopul din mână și poa să dea cu feșteleul la cucoana bogată de la patru, la negru, pe bani mai mulți.
    Poți să mă acuzi de mic-burghezism, dar dacă ar fi după mine, n-aș plăti niciodată un necalificat cu mai mult de 20% din salariul celui mai începător specialist. Totuși presiunea pieții și politica guvernului bat în sens opus.

   • nu e nicio politică. sunt doar unii care fac studiile din grabă și zf-iștii lacomi de atâtea luni de zile scriu în draci. e o aberație.
    eu i-aș da la ăla necalificat că el muncește mai mult de jumătate din salariul specialistului. si pe unu daca e la inceput l-aș lăsa să lucreze, cum să îl dau afară că nu are experiență sau e la început. îi dau un salariu rezonabil pe care să0l accepte și apoi, dacă se cere, se poate mări

 2. Iar nu suntem de acord, dar n-am ce-i face! 🙂 Necalificata muncește cu mâinile. În vremea asta mintea-i zburdă liberă – ce-a mai scris fii-sa pe fb, ce selfie și-a pus acu două minute, dacă arată bine lângă draperia de tiul auriu din sufragerie, sau era mai bine să se selfească în dormitor, printre ursuleții de pluș? Când vrea pizda ei își ia medical și stă două săptămâni la țară, la tăiat porc, găini, rațe… Nu-i bai, că dă specialistele cu mopu în alea două săptămâni. Specialiste care trebuie să-și frece creierii la fiecare piramidon vândut, cum să-l facă pe inteligentul și autodidactul pacient să NU înghită toate prostiile, dar nici să plece necumpărat, și multe altele, privind cum să aibă de toate pe raft, cu bani puțini, cum s-ajungă banii de salarii, cum să…etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s