Unitate in cuget

Articol pentru Blog Power 15. Tin sa multumesc inca o data celor care m-au votat editia precedenta si astfel am avut sansa de a propune tema: „Umanitatea, intre libertate si limite! Ce este umanitatea? Ce te face uman? Este ingradita de ceva/cineva umanitatea”

Inca din incipit vreau sa admit placerea mea de a explora caractere umane infipte in realitate, si nu caracterizate prin fel si fel de tabele, la categoria: cum ar trebui sa fie. Umanitatea poate exista doar in cazul libertatii totale, fara nicio granita, si a conlucrarii caracterelor cu diferente sesizabile la nivel vizual si moral, pentru acelasi scop. Umanitatea este un tel etic, o tendinta de a se ajunge la organizarea sufleteasca ideala, la care individul sa se raporteze prin propriile lui valori fundamentale coroborate cu perceptiile celorlalti despre manifestarea acestor valori, in cadrul unei societatii guvernate de aceleasi valori si principii etice, si care tind sa se defineasca prin aceleasi trasaturi. Ideea poate ajunge pana la imbinarea armonioasa dintre valorile unui individ si aplicarea lor in societatea in care vietuieste. De multe ori acest cadru, organizarea lui, nu depinde de actiunile noastre. Locuim intr-un spatiu supravegheat si bine bine realizat din punct de vedre al sistemelor de transmitere a informatiilor secrete, care ne transforma in paznici pentru noi insine. Astfel, am devenit suspiciosi cu detaliile, sceptici cand stabilim doza de incredere pe care o acordam fiintelor similare. Asta nu face decat sa inlature caracterul de umanitate, pe care il vad ca pe un drept inalienabil, si sa loveasca in semnul egalitatii dintre indivizi. Acestia ignora dorintele native si devin roboti, cand sistemul se intoarce impotriva lor.  Aici se spala umanitatea. Ea nu se afirma prin viu grai, prin reactii in public, prin simpla empatie sau rezonand cu o anumita conceptie. Nicidecum. Fapta, actiunea si mana intinsa arata aceasta insusire. Restul sunt doar simple interese manifestate in diferite modalitati sau prin anumiti intermediari, fie ca sunt persoane sau materii.

In loc de incheiere, afirm: Umanitatea este ingradita de lipsa ei. Lipsa ei produce dezechilibru la cote alarmante in univers.  Umanitatea nu este o regula, norma sau lege, ci este masura in care sangele fierbe  in momentul in care creierul detecteaza pericolul asupra intergritatii fizice si psihice a indiviziilor.

Au optat pentru asta: Livia si Emil. Enjoy

17 gânduri despre &8222;Unitate in cuget&8221;

  1. surprinzător textul tău prin realism. recunosc, mă aşteptam la ceva mai mult literar, metaforic… dar mi-a plăcut mult! şi mai recunosc: eram curioasă ce vei scrie. 😉

  2. Umanitatea un drept? Nu mai degrabă o însușire?

    ”…in cadrul unei societatii guvernate de aceleasi valori si principii etice, si care tind sa se defineasca prin aceleasi trasaturi…” vezi moralitatea ca fiind obiectivă?

    • am pornit de la premisa ca totii ne nastem cu aceeasi masura a umanitatii, de aici si ideea de a fi un drept, si mai apoi, suferim transformari in ceea ce priveste doza fiecaruia de umanitate ramasa…
      de moralitate spun ca ar trebui sa ne raportam la ea ca la element de sine statator si existent permanent in viata noastra…:)

  3. eu cred ca exista, depinde doar de fiecare cat si daca se foloseste de ea pentru a deveni o pers cu principii morale… nu spun ca toti folosesc asta, doar ca ar putea sa o faca:)

  4. Așa cum am motivat și votul meu, ultima replică este de mare angajament și ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri. Felicitări pentru articol, mi-a plăcut!

Lasă un comentariu